Het Life Cycle Management van software

De ontwikkeling van software op maat is een investering waar je jarenlang plezier van hebt! Tenminste, als je er op een verantwoorden manier mee omgaat. In dit blog nemen we je mee in de levensloop van jouw applicatie, van aanschaf tot vervanging.


Auteur: Alan Linnenbank
Gepubliceerd: 25 februari, 2022

Lifecycle Management?


Een veel gemaakte fout bij de ontwikkeling van software is dat er niet vanaf het begin wordt nagedacht over het onderhoud dat dient plaats te vinden. In de eerste jaren na de oplevering zal er wellicht niet direct groot onderhoud nodig zijn, maar je kunt het niet negeren. Software dient nou eenmaal regelmatig geüpdate te worden. Wanneer je dit niet doet zorgt dat net als bij een auto of huis voor achterstallig onderhoud en hoge kosten op de (middel-)lange termijn. Het plannen van de onderhoudswerkzaamheden en het nadenken over de vervanging op termijn noemen we Life Cycle Management.

Wat houdt 'onderhoud' eigenlijk in?

Wanneer we software voor je ontwikkelen worden er componenten gebruikt die ondersteunend werken aan het product. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de uitvoering van onze code via PHP, gebruikmakend van het Laravel framework en dan gekoppeld aan een MySQL database. Of Craft CMS, het systeem dat we voor het content beheer van websites gebruiken. Tot het moment dat de gehele software vervangen moet worden -voor maatwerk is dat ongeveer na 10 jaar- hebben al deze componenten hun eigen onderhoud nodig.

Techniek up-to-date houden

Het onderhoud bestaat uit kleine en grotere updates die er niet alleen voor zorgen dat een framework beter werkt, maar met name ook beveiligingsrisico's tot een minimum beperkt. De meeste software componenten kennen een cyclus van ongeveer twee jaar tussen grote versie upgrades en vele tussentijdse kleinere updates. Je hoeft echt niet elke kleine update direct op de dag te installeren, maar het kan geen kwaad om periodieke onderhoud in te plannen.

Lange termijn partner

Het ontwikkelen van een webapplicatie doe je bij voorkeur met een partner waarmee je een langdurige relatie aangaat. Niet alleen omdat het prettig is dat jouw partner de software kent, de software zal ook doorontwikkeld en onderhouden moeten worden. Je kunt de aanschaf vergelijken met het kopen van een auto of een huis.

Laten we voorop stellen dat de ontwikkeling van een webapplicatie je vooral heel veel kan opleveren. Het eerlijke verhaal is echter ook dat er terugkerende kosten zijn, zowel bij het later uitbreiden van de applicatie met nieuwe functionaliteiten als in het onderhoud. Het goede nieuws is: het onderhoud en de levenscyclus van software is in grote lijnen prima te plannen!

Software onderhoud is planbaar

Omdat nagenoeg alle door ons gebruikte componenten vooruit gepubliceerde release schema's hanteren, kunnen we hier dus samen onze planning op afstemmen. Op die manier kunnen we eventuele nieuwe goed combineren met het noodzakelijke onderhoud. Zo creëren we samen een roadmap waarmee we voor de komende jaren precies weten wat ons te wachten staat en kom je niet voor verrassingen te staan.

Key takeaways


Lange termijn

Kies een partner waarmee je voor de lange termijn samen wilt werken


Onderhoud

Wanneer je software laat ontwikkelen, moet deze ook onderhouden worden


Veiligheid

Door software te onderhouden kun je er veilig gebruik van blijven maken 


Planbaar

Het onderhoud van je webapplicatie is planbaar


Roadmap

Creëer een roadmap voor grote en kleine updates aan je applicatie

Nog meer interessante blogs


Shutterstock 299847323

HTTPS is de standaard!

2 mrt. 2017 door Alan Linnenbank

Een meerderheid van de Nederlanders maakt zich zorgen over zijn online veiligheid (bron: CBS). Wat kun je als organisatie doen om je website te beveiligen en het vertrouwen van de bezoeker te winnen?

Dolphiq Fathom Analytics

Meten is weten: Fathom Analytics vs. Google Analytics

1 feb. 2023 door Allard Rothengatter

In deze digitale tijden is privacy een groeiende zorg voor veel mensen. Wanneer het gaat om website-analyse, zijn er veel opties beschikbaar, waaronder Google Analytics en Fathom Analytics. Hoewel Google Analytics een van de meest populaire analyse-tools is, is Fathom Analytics een betere keuze als het gaat om privacybescherming.

Poster on an old bricks wall near a stairway mockup a14415

ISO 27001 gecertificeerd

17 mrt. 2021 door Caroline de Haan-Zandstra

Dolphiq is officieel ISO 27001 gecertificeerd! ISO 27001 is de standaard voor informatiebeveiliging. De norm beschrijft de beveiligingsmaatregelen die je als organisatie zou moeten hanteren om veilig en zorgvuldig om te gaan met informatie.