Een veel gemaakte fout bij de ontwikkeling van software is dat er niet vanaf het begin wordt nagedacht over het onderhoud dat dient plaats te vinden. In de eerste jaren na de oplevering zal er wellicht niet direct groot onderhoud nodig zijn, maar je kunt het niet negeren. Software dient nou eenmaal regelmatig geüpdate te worden. Wanneer je dit niet doet zorgt dat net als bij een auto of huis voor achterstallig onderhoud en hoge kosten op de (middel-)lange termijn. Het plannen van de onderhoudswerkzaamheden en het nadenken over de vervanging op termijn noemen we Life Cycle Management.
Wat houdt 'onderhoud' eigenlijk in?
Wanneer we software voor je ontwikkelen worden er componenten gebruikt die ondersteunend werken aan het product. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de uitvoering van onze code via PHP, gebruikmakend van het Laravel framework en dan gekoppeld aan een MySQL database. Of Craft CMS, het systeem dat we voor het content beheer van websites gebruiken. Tot het moment dat de gehele software vervangen moet worden -voor maatwerk is dat ongeveer na 10 jaar- hebben al deze componenten hun eigen onderhoud nodig.
Techniek up-to-date houden
Het onderhoud bestaat uit kleine en grotere updates die er niet alleen voor zorgen dat een framework beter werkt, maar met name ook beveiligingsrisico's tot een minimum beperkt. De meeste software componenten kennen een cyclus van ongeveer twee jaar tussen grote versie upgrades en vele tussentijdse kleinere updates. Je hoeft echt niet elke kleine update direct op de dag te installeren, maar het kan geen kwaad om periodieke onderhoud in te plannen.
Lange termijn partner
Het ontwikkelen van een webapplicatie doe je bij voorkeur met een partner waarmee je een langdurige relatie aangaat. Niet alleen omdat het prettig is dat jouw partner de software kent, de software zal ook doorontwikkeld en onderhouden moeten worden. Je kunt de aanschaf vergelijken met het kopen van een auto of een huis.
Laten we voorop stellen dat de ontwikkeling van een webapplicatie je vooral heel veel kan opleveren. Het eerlijke verhaal is echter ook dat er terugkerende kosten zijn, zowel bij het later uitbreiden van de applicatie met nieuwe functionaliteiten als in het onderhoud. Het goede nieuws is: het onderhoud en de levenscyclus van software is in grote lijnen prima te plannen!
Software onderhoud is planbaar
Omdat nagenoeg alle door ons gebruikte componenten vooruit gepubliceerde release schema's hanteren, kunnen we hier dus samen onze planning op afstemmen. Op die manier kunnen we eventuele nieuwe goed combineren met het noodzakelijke onderhoud. Zo creëren we samen een roadmap waarmee we voor de komende jaren precies weten wat ons te wachten staat en kom je niet voor verrassingen te staan.