ChatGPT-4: Wat we weten en wat we kunnen verwachten

De lancering van het GPT-3 taalmodel van OpenAI in 2020 markeerde een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Met zijn indrukwekkende 175 miljard parameters toonde GPT-3 ongekende mogelijkheden op het gebied van natuurlijke taalverwerking en tekstgeneratie. Maar wat komt hierna? Zal OpenAI doorgaan met het verleggen van de grenzen van AI taalmodellen met ChatGPT-4, en zo ja, wat kunnen we verwachten?


Auteur: Alan Linnenbank
Gepubliceerd: 28 februari, 2023

Mogelijke functies van ChatGPT-4


Hoewel OpenAI nog geen officiële plannen heeft aangekondigd voor ChatGPT-4, is het op basis van de voortgang van eerdere modellen mogelijk dat ChatGPT-4 nog geavanceerder en capabeler zal zijn dan GPT-3. Zo kan het model mogelijk meer complexe en genuanceerde taalbegrip en -generatie mogelijk maken door het gebruik van een nog grotere schaal. Ook kunnen nieuwe technieken en trainingsgegevens bijdragen aan een verbeterde nauwkeurigheid van het model en nog meer mensachtige conversatievaardigheden.

Functies en mogelijkheden die we kunnen verwachten in ChatGPT-4


Grotere schaal: GPT-3's 175 miljard parameters zijn al verbazingwekkend groot, maar het is mogelijk dat ChatGPT-4 de grenzen nog verder kan verleggen. Een groter model zou potentieel meer complexe en genuanceerde taalbegrip en -generatie mogelijk maken
Verbeterde nauwkeurigheid: Ondanks zijn indrukwekkende mogelijkheden heeft GPT-3 nog steeds moeite met bepaalde taken, zoals het redeneren op basis van gezond verstand en het begrijpen van context. ChatGPT-4 kan nieuwe technieken en trainingsgegevens bevatten om deze beperkingen aan te pakken en de nauwkeurigheid te verbeteren
Verbeterde mensachtige conversatievaardigheden: GPT-3 heeft al opmerkelijke gespreksvaardigheden laten zien, maar er is nog ruimte voor verbetering. ChatGPT-4 zou mogelijk meer kennis over de wereld en menselijk gedrag kunnen opnemen om gesprekken nog natuurlijker en intuïtiever te maken

Ethische en sociale implicaties


Natuurlijk zijn dit allemaal speculatieve functies die al dan niet in ChatGPT-4 kunnen worden opgenomen. Bovendien zijn er belangrijke ethische en sociale implicaties om te overwegen naarmate AI-taalmodellen geavanceerder worden. Hier zijn enkele factoren om in gedachten te houden:

Vooroordelen en rechtvaardigheid

Taalmodellen zijn alleen zo onbevooroordeeld en eerlijk als de gegevens waarop ze zijn getraind. Als ChatGPT-4 is getraind op bevooroordeelde of onvolledige gegevens, kan het bestaande maatschappelijke vooroordelen in stand houden en versterken.

Mis- en desinformatie

Taalmodellen kunnen worden gebruikt om overtuigende valse informatie te genereren, wat kan worden gebruikt om mis- of desinformatie te verspreiden. Dit heeft ernstige gevolgen voor de publieke discussie en het vertrouwen in informatiebronnen.

Privacy en beveiliging

Naarmate AI-taalmodellen geavanceerder worden, zullen ze waarschijnlijk nog meer rekenkracht en gegevens nodig hebben om effectief te worden getraind. Dit brengt belangrijke privacy- en beveiligingszorgen met zich mee over hoe deze gegevens worden verzameld, opgeslagen en gebruikt.

Voordelen versus risico's en uitdagingen

In het kort heeft ChatGPT-4 het potentieel om een nog indrukwekkender en krachtiger AI-taalmodel te zijn dan GPT-3. Echter, naarmate de AI-technologie blijft evolueren, is het belangrijk om de ethische en sociale implicaties van deze modellen te overwegen. Als samenleving moeten we de potentiële voordelen van AI-taalmodellen afwegen tegen de risico's en uitdagingen die ze met zich meebrengen.

Ervaar de kracht van AI-taalmodellen met Chat GPT


Als je zelf wilt ervaren wat AI-taalmodellen allemaal kunnen, kun je ChatGPT uiteraard zelf uit proberen. Door met ChatGPT te experimenteren, krijg je een idee van hoe geavanceerd taalmodellen tegenwoordig zijn en wat de toekomst van natuurlijke taalverwerking en tekstgeneratie in petto heeft. Je kunt verschillende opdrachten uitproberen en zien hoe ChatGPT daarop reageert. Dit kan een leuke en fascinerende manier zijn om meer te leren over AI-technologie. Of je nu onderzoeker, ontwikkelaar of gewoon nieuwsgierig bent, het uitproberen van ChatGPT kan een waardevolle en indrukwekkende ervaring zijn.

Nog meer interessante blogs


DDA Shutterstock

Dolphiq treedt toe tot DDA

17 jan. 2020 door Allard Rothengatter

We hebben leuk nieuws! Met trots kunnen we melden dat Dolphiq is toegetreden tot Dutch Digital Agencies (DDA), de branchevereniging die de toonaangevende digitale bureaus in Nederland vertegenwoordigt.

Shutterstock 299847323

HTTPS is de standaard!

2 mrt. 2017 door Alan Linnenbank

Een meerderheid van de Nederlanders maakt zich zorgen over zijn online veiligheid (bron: CBS). Wat kun je als organisatie doen om je website te beveiligen en het vertrouwen van de bezoeker te winnen?

Typing on keyboard

Tailwind CSS: de voordelen van een utility-first CSS-framework

15 dec. 2022 door Allard Rothengatter

CSS frameworks zijn een populair hulpmiddel bij het ontwikkelen van webapplicaties. Een van de meest opvallende spelers op dit gebied is Tailwind CSS. In deze blogpost bespreken we de voordelen van Tailwind CSS in vergelijking met traditionele CSS.