3 manieren waarop Craft CMS zich onderscheidt

Craft CMS is een relatief nieuw content management systeem dat snel in populariteit toeneemt. Wat maakt Craft anders dan andere CMS'en en waarom is het zo populair?


Auteur: Rick Brands
Gepubliceerd: 11 juni, 2020

"Gebruiksvriendelijk", dat is toch elk CMS?


Craft CMS profileert zichzelf als een krachtig, flexibel en gebruiksvriendelijk CMS. Maar hoe onderscheidend is dat nou eigenlijk? Vrijwel elk content management systeem beweert van zichzelf dat het gebruiksvriendelijk is... Waarin onderscheidt Craft zich van andere CMS'en? En hoe is het eigenlijk om een website te bouwen met Craft? In dit artikel lees je meer over een aantal onderscheidende functionaliteiten van Craft en waarom wij als digital agency graag met Craft werken.

1) Flexibiliteit voor developers

Dat Craft CMS zo prettig werkt voor de eindgebruiker is natuurlijk fijn, maar ook voor developers is Craft heerlijk om mee te werken. Craft is een zeer flexibel en schaalbaar systeem waarmee de developer verschillende typen content eenvoudig beheerbaar maakt voor de eindgebruiker. Als ontwikkelaar geef je de gebruiker (content beheerder) veel vrijheid in de manier waarop hij/zij een pagina opbouwt, bijvoorbeeld d.m.v. de handige matrix blokken. Zo behoud je een 'schone' code.

2) Meertalige websites beheren

Het beheren van een meertalige website is met Craft zeer eenvoudig. Als developer voeg je gemakkelijk een andere taal toe in Craft, kun je aangeven welke velden vertaalbaar zijn en welke gedeelten van de website voor welke taal zichtbaar zijn. En niet onbelangrijk... ook de eindgebruiker switcht gemakkelijk van taal in het CMS. Craft CMS is daardoor een prima oplossing voor het beheer van een website met content in meerdere talen.

3) Live preview functie

In dit lijstje mag de live preview functie natuurlijk niet ontbreken. Gebruikers van Craft noemen vaak als eerste de live-preview functie als onderscheidende feature van het CMS. De veel geprezen live-preview zorgt er voor dat je als content beheerder direct ziet welke invloed jouw aanpassing heeft op een pagina. Wanneer je gaat schuiven met afbeeldingen en teksten zie je gelijk hoe dit er op de webpagina uit komt te zien. De live preview is een absolute meerwaarde voor content beheerders!

"Wat Craft uniek maakt, is de combinatie van gebruiksvriendelijkheid voor de eindgebruiker en het gemak voor de developer."

Wat maakt Craft CMS uniek?


Oké, de live functie werkt dus prettig en het is niet ingewikkeld om meertalige websites te beheren. Maar dit zijn slechts een aantal voordelen van Craft. Wat Craft wat ons betreft uniek maakt, is de combinatie van gebruiksvriendelijkheid voor de eindgebruiker en het gemak voor de developer. Door de flexibiliteit van Craft kun je als developer makkelijk en snel verschillende velden definiëren waarmee de gebruiker alle vrijheid heeft om de content te beheren. En dat is uiteindelijk toch het doel van een content management systeem: het de content beheerder zo eenvoudig mogelijk maken.

Craft-field-edit
In Craft CMS kun je een pagina template zo opbouwen als je zelf wilt

Nog meer interessante blogs


Typing on keyboard

Tailwind CSS: de voordelen van een utility-first CSS-framework

15 dec. 2022 door Allard Rothengatter

CSS frameworks zijn een populair hulpmiddel bij het ontwikkelen van webapplicaties. Een van de meest opvallende spelers op dit gebied is Tailwind CSS. In deze blogpost bespreken we de voordelen van Tailwind CSS in vergelijking met traditionele CSS.