Wordpress versus Craft

Wordpress en Craft CMS zijn systemen waarmee je de content van je website kunt beheren. Toch zijn beide systemen totaal verschillend... We vergelijken de beide systemen, benoemen de voor- en nadelen en zetten de belangrijkste verschillen tussen Craft CMS en Wordpress op een rijtje.

Hoe het begon...


Om een goede vergelijking te maken tussen Craft en Wordpress duiken we eerst in de historie van beide systemen. Wordpress is (al) in 2003 gestart om het maken en publiceren van weblogs te vereenvoudigen. Craft is in 2013 niet ontwikkeld voor blogs, maar als volledig Content Management Systeem (CMS). Bij Wordpress hebben ontwikkelaars er in de loop der jaren hard aan gewerkt om het om te toveren tot CMS. Bij Craft hoeven de ontwikkelaars zich niet in allerlei bochten te wringen, omdat het platform vanaf het begin bedacht is om content mee te beheren. Hierdoor heeft Craft CMS de laatste jaren snel aan populariteit gewonnen!

Voor- en nadelen van Wordpress

Wordpress is ongekend populair - ongeveer een kwart van de websites wereldwijd draait op Wordpress - en dat is natuurlijk niet voor niets. Je kunt er gratis mee starten en het systeem werkt prima voor standaard websites. De kracht is de eenvoud voor niet-techneuten; er zijn duizenden plugins beschikbaar zijn waarmee je jouw website kunt 'tweaken'.

Voordelen van Wordpress

  • Wordpress is in eerste instantie gratis;
  • Er zijn verschillende templates en thema's om je website mee samen te stellen;
  • Er is een groot aanbod van plugins om functionaliteit toe te voegen aan je website.

Nadelen van Wordpress

  • Wordpress websites herken je meteen, omdat gebruik gemaakt wordt van dezelfde visuele thema's;
  • Wordpress is relatief kwetsbaar. Het systeem en de plugins vereisen regelmatig (veiligheids-)updates om de website te beschermen tegen hackers;
  • Wordpress is voor generiek gebruik. Zodra je (en ook de ervaren developer) er maatwerk in wilt maken, loop je al snel vast.

"Wordpress websites zijn generiek in vormgeving en functionaliteit, Craft biedt de mogelijkheid om volledig op maat te ontwikkelen."

En Craft CMS?


Craft CMS wordt (nog) niet zo vaak gebruikt als Drupal of Wordpress. Maar dit verandert snel. Gebruikers prijzen Craft om zijn gebruiksvriendelijkheid, developers om zijn aanpasbaarheid.

Voordelen van Craft CMS

  • Craft CMS is erg gebruiksvriendelijk. Je kunt eenvoudig pagina's op de gewenste manier opbouwen en beheren;
  • Met de live-preview functie kun je direct zien wat het resultaat is van je wijzigingen;
  • Craft wordt geroemd om zijn flexibiliteit. Developers werken er graag mee omdat het uitermate geschikt is voor maatwerk oplossingen;
  • Craft is zeer geschikt om andere applicaties mee te koppelen, zoals een CRM;
  • Craft CMS levert een website op met 'schone' code en een optimale laadsnelheid.

Nadelen van Craft CMS

  • Om een website te ontwikkelen met Craft CMS heb je óf zelf programmeerkennis nodig, óf een technische partner die ervaring heeft met Craft;
  • Je hebt een licentie nodig om te werken met Craft. Het vergt dus een (geringe) investering aan de voorkant.

Conclusie: Craft vs. Wordpress


Nu de belangrijkste eigenschappen van Wordpress en Craft CMS zijn besproken, kunnen we de balans opmaken. Beide systemen hebben hun eigen voordelen, waardoor ze in verschillende situaties de beste oplossing zijn. Wordpress is erg toegankelijk en een prima platform voor standaard websites. Dat is tegelijk ook de beperking; als bestaande plugins niet voldoen en je wilt afwijken van de standaard templates, loop je tegen de beperkingen van Wordpress aan. Voor een oplossing op maat - en vooral als deze gekoppeld moet worden aan andere systemen zoals het CRM - kun je je webapplicatie beter op Craft bouwen.

And the winner is...

Als internetbureau dat zich heeft gespecialiseerd in het leveren van maatwerk oplossingen, kiezen wij voor Craft CMS. Craft is een relatief jong CMS dat zich onderscheidt door betrouwbaarheid, flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Craft CMS is uitermate geschikt voor het ontwikkelen van een professionele webapplicatie met verschillende functionaliteiten en koppelingen. En misschien nog wel veel belangrijker: het systeem is niet alleen prettig om mee te werken voor developers, maar vooral ook voor de eindgebruiker.

Ontwikkelen met Craft CMS?

Zoals je tijdens het lezen van dit blog misschien wel duidelijk is geworden, adviseren wij je om je website in Craft CMS te (laten) ontwikkelen. Waar een Wordpress website vrij standaard is in vormgeving en functionaliteiten, biedt Craft je de mogelijkheid om een webapplicatie volledig op maat te ontwikkelen op basis van jouw eisen en wensen.

Inmiddels hebben we flink wat ervaring met Craft CMS - we hebben uiteraard ook onze eigen website ontwikkeld in Craft - en zijn fan van dit CMS. Dus: zoek je een technische partner die ervaren is het ontwikkelen met Craft CMS? Dolphiq is je graag van dienst!

Nog meer interessant leesvoer


Craft CMS typmachine

Craft CMS

Craft CMS is een Content Management Systeem waarmee je zelf je website kunt beheren. Bij Dolphiq gebruiken we Craft omdat het een snelle, eenvoudige user interface combineert met de benodigde flexibiliteit voor onze developers. Craft CMS is betrouwbaar en schaalbaar en voldoet aan de hoge kwaliteitseisen van Dolphiq.

Office_chess

Waarom kiezen voor Craft CMS?

We hebben de weloverwogen beslissing genomen om voor het content beheer van onze webapplicaties gebruik te maken van Craft CMS. Craft is uitermate geschikt voor de ontwikkeling van maatwerk webapplicaties. Template engine Twig biedt een prettige ervaring voor developers en, nog veel belangrijker, ook door gebruikers Craft CMS als zeer positief ervaren.