Soms is er voldoende budget aanwezig om gelijk alle ideeën en wensen te realiseren. In alle andere gevallen, moeten er keuzes gemaakt worden gemaakt. En dat is helemaal niet erg... Facebook is ooit begonnen als eenvoudig smoelenboekje en Rome is ook niet in één dag gebouwd. Om je op weg te helpen bij het maken van de juiste keuzes, is het goed om bekend te worden met het begrip 'MVP'.
Minimum Viable Product (MVP)
MVP staat voor Minimum Viable Product, vrij vertaald het 'minimaal levensvatbare product'. Dit is de eerste versie van een product waarmee je de markt op kunt. Om erachter te komen wat er in een MVP zit, stel je jezelf de vraag: wat moet het product kunnen voordat het in gebruik genomen kan worden? Met het stellen van deze vraag dring je door tot de essentie van jouw product. Kortom: waar moet het product in ieder geval aan voldoen om meerwaarde te bieden aan de gebruikers?
Laat je niet verleiden...
Bij de ontwikkeling van een online portaal, CRM-systeem of website op maat is de sky de limit. Er zijn weinig beperkingen en alles is mogelijk. Hoe meer je over de ontwikkelen applicatie praat, hoe meer ideeën erbij komen. Het is erg verleidelijk om deze ook in de scope van het project op te nemen. Toch adviseren we je om altijd het MVP in gedachten te houden. We geven je hier 4 redenen voor:
1) Focus je op de essentie
Met het formuleren van een MVP focus je je op de essentie van jouw applicatie. Wat is de toegevoegde waarde van de oplossing die je biedt? Focus je op de zaken die daadwerkelijk waarde toevoegen. Dit is namelijk waar je de gebruiker, klant of medewerker van je organisatie écht mee helpt.
2) De kosten worden niet te hoog
Met het toenemen van het aantal functionaliteiten zal vaak ook het prijskaartje van de ontwikkeling toenemen. Om deinvestering acceptabel te houden en er voor te zorgen dat het budget niet overschreden wordt, kun je je beter eerst op het MVP richten en dit later doorontwikkelen. Zo zorg je er voor dat de initiële investering niet torenhoog wordt.
3) Het MVP is sneller gereed
Als je je in eerste instantie focust op het MVP, blijft de omvang van het project beperkt. Waar de ontwikkeling van een product met allerlei uitbreidingen bijvoorbeeld maanden kost, kan het MVP mogelijk al eerder af zijn. Wanneer je dit in gebruik neemt, zorgt dit niet alleen voor inkomsten, het levert ook waardevolle feedback op voor de verdere ontwikkeling ervan.
4) Ruimte voor voortschrijdend inzicht
Al tijdens de ontwikkeling van een webapplicatie op maat zal je merken dat je tot nieuwe inzichten komt. Je kunt namelijk niet alles voorzien. Sommige functionaliteiten blijken helemaal niet nodig te zijn. Andere, onvoorziene zaken blijken juist een waardevolle toevoeging aan je product. Door eerst en MVP te ontwikkelen, kun je deze veranderende behoeften meenemen in toekomstige versies.