Help... Ik word Business Owner?!

Bij Scrum wordt de rol van Business Owner (BO) vertegenwoordigd door de klant. Hoewel scrum steeds populairder wordt, heeft lang niet iedereen ervaring met het ontwikkelen van software middels deze werkwijze. Kan je de rol van business owner vervullen als je nog nooit eerder met scrum hebt gewerkt?


Auteur: Esther Bon
Gepubliceerd: 4 december, 2020

Heb je geen ervaring als Business Owner?


Geen probleem! Je hoeft helemaal geen ervaren business owner te zijn om met onze developers te kunnen werken. Als je ze eenmaal leert kennen, vallen ze eigenlijk best mee. We brengen je de scrum methodiek graag bij en helpen je waar nodig. Als business owner is jouw taak voornamelijk om er voor te zorgen dat het product zó wordt zoals je het voor ogen hebt.

Samenwerking met de Product Owner

Als Business Owner zal je o.a. samenwerken met de Product Owner (PO). De Product Owner vertegenwoordigt het klantbelang binnen het team en zorgt ervoor dat het sprintdoel overeenkomst met de belangen van de opdrachtgever. Hij/Zij verzorgt de comunciatie met stakeholders, beheert de backlog en vertaalt de wensen van de opdrachtgever naar user stories waarmee het scrum team aan de slag kan.

Rol van de Scrum Master

Een andere rol binnen het team is de rol van Scrum Master. De scrum master is in dienst bij Dolphiq en is zeer ervaren op het gebied van scrum. Hij of zij vertelt je graag alles over de scrum methodiek en is er om de opdrachtgever (c.q. de business owner) en het team te ondersteunen tijdens het proces. De scrum master kent alle ins en outs van scrum en helpt graag wanneer iets niet duidelijk is over bepaalde 'regels', sessies of rollen. Deze heeft een coachende en faciliterende rol en is er dus ook ter ondersteuning van de business owner.

Waarom scrum?


We kunnen ons voorstellen dat het de eerste keer is dat je software laat ontwikkelen. Er is dan ook een kans dat je bij Dolphiq voor het eerst met scrum in aanraking komt. De belangrijkste reden dat we voor veel projecten toch scrum inzetten, is dat we merken dat het verreweg de meest effectieve manier is om maatwerk software of webapplicaties te laten ontwikkelen. Het is niet alleen een efficiënte en leuke manier van werken, de korte lijntjes met de opdrachtgever zorgen er ook voor dat stakeholders voortdurend op de hoogte zijn en na elke sprint van 3 weken een werkend (deel-)product zien.

Eerst een workshop

Vóór aanvang van het traject zal een workshop plaatsvinden, waarin we met elkaar kijken wat we nu eigenlijk precies willen maken. Dit is een intensieve en interactieve sessie met als doel te achterhalen wat er in het Minimum Viable Product (MVP) moet zitten. Kortom, we gaan bepalen wat de belangrijkste functionaliteiten zijn en waar het product aan moet voldoen. Na deze sessie kunnen we een grove schatting maken van het aantal sprints dat nodig is om het MVP te ontwikkelen.

Moet je als Business Owner elke dag op kantoor zijn?


Als opdrachtgever heb je in de rol van business owner invloed op het scrum team. Daarvoor is het wenselijk dat je tijdens het ontwikkelen een aantal dagen (of dagdelen) aanwezig bent op ons kantoor in Bilthoven. De ervaring leert namelijk dat dit helpt om tot het beste eindproduct te komen. Zo kun je bij de dagelijkse stand-up zijn en beslissingen nemen wanneer developers voor bepaalde keuzes komen te staan. We verwachten dan ook van een business owner dat hij/zij mandaat krijgt vanuit de organisatie om beslissingen over het product te nemen. Dit stelt de BO in staat om direct te communiceren met het team, waardoor we snel kunnen schakelen en effectief kunnen samenwerken.

Meer weten over de rol van Business Owner?

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over de rol van business owner of over scrum in het algemeen? Laat het ons weten en we vertellen je er graag meer over. Je kunt ons telefonisch of per mail bereiken, of gebruik ons contactformulier

Nog meer interessante blogs


Overzicht_kantoor

Waarom je begint met een MVP

7 jan. 2022 door Allard Rothengatter

Wanneer je het besluit hebt genomen om software op maat te laten ontwikkelen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Alles kan! Dat is het mooie, en tegelijk het uitdagende van maatwerk. We adviseren je daarom om goed na te denken over een MVP (Minimum Viable Product).