Wat is usability?

'Wat is usability' is een vraag die in eerste instantie heel eenvoudig te beantwoorden lijkt. Wanneer je 'usability' vertaalt kom je erachter dat het draait om gebruiksvriendelijkheid. Daarmee zijn we al iets verder, maar we weten nog steeds niet wat het inhoudt: Wat ís usability?

Web Usability

Web usability draait om de gebruiksvriendelijkheid van een website. Het is belangrijk een website zo te ontwerpen dat de gebruiker zijn/haar doel op een eenvoudige manier kan bereiken. Of dat doel het verkopen van een product is of het verschaffen van informatie, het is altijd van belang om je in te denken in de bezoeker van de website. De gebruikerservaring staat voorop!

Wat houdt gebruiksvriendelijkheid in?

Dat usability om de gebruikerservaring draait, is inmiddels wel duidelijk. Maar wat maakt een website gebruiksvriendelijk? Allereerst is het design van de website van groot belang. De website moet overzichtelijk zijn en het moet mogelijk zijn om op een eenvoudige manier te navigeren over de website. De bezoeker moet constant weten waar op de website hij/zij zich bevindt en hoe je weer terug gaat naar de homepagina.

En concreet...

Concreet heeft het maken van een gebruiksvriendelijk design een aantal hele logische implicaties. De menubalk en zoekfunctie staan op een logische plek op de pagina, knoppen zijn duidelijk herkenbaar als 'klikbaar' en het lettertype is goed leesbaar. Ook de snelheid van de website en de hoeveelheid tekst en plaatjes dragen bij aan de gebruiksvriendelijkheid. Kortom, er zijn tal van elementen die meespelen bij de vraag of een webapplicatie goed scoort op het gebied van usability. 

Meer informatie?

Bij Dolphiq kunnen we je het hele proces uit handen nemen, van het ontwerpen tot het ontwikkelen van je webapplicatie. Uiteraard werken we ook samen met externe bureaus, UX-specialisten en andere experts die er voor zorgen dat jouw applicatie zo gebruiksvriendelijk mogelijk is. Als een je meer informatie wilt of een vraag hebt over usability, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op, we helpen je graag...
Loading page...