Voice Search is de toekomst!

Steeds vaker komen we zoekopdrachten tegen waarvan we het sterke vermoeden hebben dat deze afkomstig zijn van voice search. 
Niet zo gek... Voice search is de toekomst!

Wat is voice search?

Voice Search is een spraakherkenningstechnologie waarmee je als gebruiker online kunt zoeken via een spraakopdracht. Je hoeft een zoekopdracht dus niet meer in te typen, maar je spreekt hem in met je stem. Ideaal wanneer je onderweg bent, snel wilt zoeken of gewoon geen zin hebt om te typen...

De opkomst van voice search 

De kans is groot dat je wel eens gehoord hebt van Siri, de bijdehante stem-assistent van Apple. Siri is misschien wel het bekendste voorbeeld van spraaktechnologie. Maar ook Android devices maken er steeds vaker gebruik van. Technologische ontwikkelingen, het gemak en een toename van het aantal apparaten waarmee je spraakopdrachten kunt uitvoeren maken dat voice search steeds populairder wordt.

"Bij voice search gebruiken mensen andere zoektermen dan wanneer ze iets intypen in de zoekbalk"

Andere zoektermen bij voice search

De toename van het aantal voice search opdrachten heeft gevolgen voor de vindbaarheid van je website. We zien dat het soort zoekopdrachten langzaam verandert. Waar mensen op de computer eerder 'hotel boeken amsterdam' intypen, zal een zoekopdracht ingevoerd met een stem eerder lijken op 'ik zoek een hotel in amsterdam'. 

Tot zover is het verschil nog niet zo groot. Dit verandert echter wanneer de zoekopdracht 'loodgieter utrecht contact' verandert in 'ik ben op zoek naar het telefoonnummer van een loodgieter in de buurt'. Hoewel men waarschijnlijk naar het zelfde op zoek is, voert de gebruiker bij voice search andere zoektermen in dan wanneer hij/zij ze zou intypen. Meer informatie over het effect van voice search op SEO vind je in dit artikel van Frankwatching

Optimaliseren voor spraakopdrachten?

Als je online gevonden wilt worden, doe je er goed aan rekening te houden met de zoekopdrachten die mensen invoeren. Voor een bedrijf als Apple of Philips zal het misschien iets minder uitmaken, een lokale restauranteigenaar of garagehouder die afhankelijk is van zijn lokatie en van impulsieve beslissingen die klanten nemen, zal steeds meer rekening moeten houden met voice search. Hoe je kunt optimaliseren voor voice search vind je in dit artikel van Search Engine Land.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op, we helpen je graag...
Loading page...