Hoe werkt copyright voor afbeeldingen?

Het toevoegen van een afbeelding aan je website kan zorgen voor een visuele verbetering en is bovendien goed voor de vindbaarheid van je website. Toch kunnen er ook risico's kleven aan het gebruiken van een afbeelding.

Copyright op afbeeldingen

Op veel afbeeldingen die je op het internet kunt vinden, zit auteursrecht. Dit houdt in dat je deze afbeeldingen niet zomaar op bijvoorbeeld je eigen website mag gebruiken. Doe je dit wel? Dan loop je het risico op een schadeclaim! Gebruik daarom altijd rechtenvrije afbeeldingen.

"Voorkom een schadeclaim! Gebruik nooit zomaar een afbeelding van internet."

Hoe weet je welke afbeeldingen rechtenvrij zijn?

Je kunt er van uit gaan dat op vrijwel elke afbeelding copyright zit. Er zijn verschillende manieren om aan rechtenvrije afbeeldingen te komen. Soms moet je hiervoor betalen, maar er zijn ook verschillende website die gratis rechtenvrije afbeeldingen aanbieden! Je kunt natuurlijk ook zelf foto's maken. 

Voorbeelden van websites voor rechtenvrije afbeeldingen tegen betaling zijn ShutterstockGetty images en De Nationale Beeldbank. Voorbeelden van websites voor gratis rechtenvrije afbeeldingen zijn Stocksnap en Pixabay.

Je kunt overigens bij Google ook filteren op gebruikersrechten. Hierdoor kun je zoeken op afbeeldingen welke wél hergebruikt mogen worden. Let bij dit voorbeeld op het filter "Labeled for reuse with modification".

Google Search: Images

Redactioneel of commercieel gebruik 

Met alleen het vinden van een rechtenvrije afbeelding ben je er meestal nog niet. Het antwoord op de vraag of je een afbeelding mag gebruiken is vaak ook nog afhankelijk van het doel waarvoor de afbeelding wilt gebruiken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen redactionele en commerciële doeleinden. Websites die afbeeldingen aanbieden, verschillen nogal eens in de wijze waarop zij het verschil tussen de beide doeleinden beschrijven.

We kunnen in ieder geval zeggen dat er bij redactioneel gebruik géén winstoogmerk is en bij commercieel gebruik wel. Wil je zeker weten dat je een afbeelding op de juiste manier gebruikt? Kijk dan altijd bij de voorwaarden van de betreffende website! 

Bij twijfel, niet doen!

Twijfel je of je een afbeelding kunt gebruiken voor je eigen website? Dan adviseren we je om het niet te doen. Verder kun je natuurlijk altijd de rechthebbenden vragen of je een afbeelding kunt gebruiken (evt. met bronvermelding), of je haalt je beeldmateriaal van één van de hierboven genoemde websites.

NOTE: Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op, we helpen je graag...
Loading page...