Help... ik word Product Owner!?

'Product owner' is één van de rollen binnen het Scrum Team, bij voorkeur vervuld door de opdrachtgever. Hoewel scrum steeds populairder wordt, heeft lang niet iedereen ervaring met deze werkwijze. Kan je product owner zijn als je nog nooit eerder met scrum hebt gewerkt?

Heb je geen ervaring als Product Owner?

Geen probleem! Je hoeft helemaal geen ervaren product owner te zijn om met onze developers te kunnen werken. Als je ze eenmaal leert kennen, vallen ze eigenlijk best mee. We brengen je de scrum methodiek graag bij en helpen je waar nodig. Als product owner is jouw taak voornamelijk om er voor te zorgen dat het product zó wordt zoals je het voor ogen hebt.

Rol van de Scrum Master

Een andere rol binnen het team is de rol van 'scrum master'. De scrum master is in dienst bij Dolphiq en is zeer ervaren op het gebied van scrum. Zij vertelt je graag alles over de scrum methodiek en is er om de klant (c.q. de product owner) en het team te ondersteunen tijdens het proces. Ze kent alle ins en outs van scrum en helpt graag wanneer iets niet duidelijk is over bepaalde 'regels', sessies of rollen. Ze heeft een coachende en faciliterende rol en is er dus ook ter ondersteuning van de product owner.

"Als je onze developers eenmaal leert kennen, vallen ze best mee..."

– Rick Klumper, Dolphiq

Waarom Scrum?

We kunnen ons voorstellen dat het de eerste keer is dat je software op maat laat ontwikkelen. De kans is dan ook groot dat je bij Dolphiq voor het eerst met scrum in aanraking komt. De belangrijkste reden dat we voor veel projecten toch scrum inzetten, is dat we merken dat het verreweg de meest effectieve manier is om maatwerk software of webapplicaties te laten ontwikkelen. Het is niet alleen een efficiënte en leuke manier van werken, de korte lijntjes met de klant zorgen er ook voor dat stakeholders voortdurend op de hoogte zijn en elke 2-4 weken een werkend (deel-)product zien.

Workshop Scrum 

Vóór aanvang van het traject zal een workshop plaatsvinden, waarin we met elkaar kijken wat we nu eigenlijk precies willen maken. Dit is een intensieve en interactieve sessie met als doel te achterhalen wat er in het minimum viable product (MVP) moet zitten. Kortom, we gaan bepalen wat de belangrijkste functionaliteiten zijn en waar het product allemaal aan moet voldoen. Na deze sessie kunnen we een grove schatting maken van het aantal sprints dat nodig is om het MVP te ontwikkelen.

"Heb je een vraag? Vraag het de scrum master!"

– Guusje, scrum master bij Dolphiq

Moet je als Product Owner elke dag op kantoor zijn?

Als klant maak je in de rol van product owner actief onderdeel uit van het scrum team. Daarvoor is het wenselijk dat je tijdens het ontwikkelen een aantal dagen (of dagdelen) aanwezig bent op ons kantoor in Bilthoven. De ervaring leert namelijk dat dit helpt om tot het beste eindproduct te komen. Zo kun je bij de dagelijkse stand-up zijn en beslissingen nemen wanneer developers voor bepaalde keuzes komen te staan. We verwachten dan ook van een product owner dat hij/zij mandaat krijgt vanuit de organisatie om beslissingen over het product te nemen. Dit stelt de PO in staat om direct te communiceren met het team, waardoor we snel kunnen schakelen en effectief kunnen samenwerken.

PS: In tijden van corona is fysieke aanwezigheid niet altijd mogelijk en doen we zo veel mogelijk online

Meer weten over de rol van Product Owner?

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over de rol van PO of over scrum in het algemeen? Laat het ons weten en onze scrum master Kelly vertelt je er graag meer over. Je kunt haar (tijdens werktijden) aanspreken via de chat-functie op deze pagina of het contact-formulier invullen.

Voorbeelden uit de praktijk

We kunnen natuurlijk wel vertellen wat we maken, maar we laten het je liever zien met een aantal voorbeelden uit de praktijk:

Vragen of opmerkingen?

Heb je een vraag over scrum of je rol als product owner? Stel hem aan onze scrum masters...
Loading page...