Gratis tools van Google om je website te verbeteren

Iedereen kent YouTube, Gmail en Google Maps. Google heeft echter nog veel meer diensten waar je je voordeel mee kunt doen. In dit artikel behandelen we een aantal handige tools die meer aandacht verdienen!

Google tools voor website beheerders

Naast de bekende Google services die iedereen kent, zoals YouTube en Gmail, heeft Google ook voor website eigenaren een aantal handige tools. Wanneer je een website beheert, ben je ongetwijfeld bekend met Google Analytics, de omgeving waarin je de statistieken van jouw website kunt zien. Veel bedrijven proberen niet alleen organisch goed vindbaar te zijn in de zoekresultaten (SEO) maar gebruiken ook Google AdWordshet advertentieprogramma van Google (SEA). Analytics en AdWords zijn onder de meeste website beheerders wel bekend, maar er zijn nog veel meer handige tools.

"Met Google Search Console kun je exact zien op welke organische zoektermen je website gevonden wordt"

Google Search Console

Google Search Console (voorheen Google Webmaster Tools) is een gratis service van Google waarmee je de aanwezigheid van jouw website in de zoekresultaten kunt controleren. Zo krijg je inzicht in hoe Google je website ziet en kun je achterhalen welke websites een link naar jouw website bevatten. Bij Dolphiq zijn we vooral erg blij met de functionaliteit 'Zoekanalyse', waarmee je exact kunt zien op welke organische zoektermen je website gevonden wordt en op welke positie je staat in de zoekresultaten. Een onmisbare tool voor SEO (zoekmachine optimalisatie) dus!

Google Search Console

Google Optimize

Met Google Optimize kun je eenvoudig A/B tests op je website uitvoeren. Zo kun je er door middel van een experiment achter komen wat het beste werkt, zonder dat je je hele website hoeft te verbouwen. Zo kun je bijvoorbeeld bekijken wat het effect is wanneer je de kleur van een knop verandert. De tool werkt goed samen met Google Analytics en je hoeft geen programmeur te zijn om Google Optimize te gebruiken. Kortom, Google Optimize is een nuttige, gebruiksvriendelijke tool waarmee je aan de slag kunt om jouw website te optimaliseren.

Resultaten Google Optimize Experiment

Google Keyword Planner

Wil je weten welke zoektermen mensen intypen in Google? Gebruik dat de Keyword Planner. Met deze gratis tool krijg je inzicht in de zoekvolumes en kun je achterhalen hoe vaak een bepaalde term maandelijks wordt ingetypt. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld webteksten gaat schrijven met SEO in het achterhoofd. Eigenlijk is de tool bedoeld om te bepalen op welke termen je gaat adverteren met AdWords. Voorwaarde voor het gebruik van de Keyword Planner is dan ook dat je beschikt over een Google AdWords account. Heb je geen AdWords account? Dan is Google Trends een alternatief. 

Google Keyword Planner

Website verbeteren?

Veel bedrijven zijn (deels) afhankelijk van hun vindbaarheid in de zoekresultaten van Google. Hoewel het voor sommige bedrijven een raadsel is hoe de volgorde van deze zoekresultaten bepaald wordt, kun je er door gebruik te maken van de beschikbare tools wel degelijk invloed op uitoefenen. Heb je daar hulp bij nodig of wil je meer weten? Laat het ons weten!

Vragen of opmerkingen?

Neem contact met ons op, we helpen je graag...
Loading page...