Developer aan het woord... Robert de Kruijf

Mijn naam is Robert de Kruijf, ik ben 28 jaar en intussen een ruime vier jaar werkzaam bij Dolphiq als developer. Toen ik aan het eind van mijn middelbare school een keuze moest maken voor een studie, heb ik lang getwijfeld. Zou ik gaan voor het conservatorium met basgitaar, ging ik in dienst als officier bij het Korps Mariniers of werd het toch Informatica?

Opleiding

Uiteindelijk ben ik Informatica gaan studeren in Amsterdam met de richting Usability en Functioneel design, maar kwam er al snel achter dat het niet was wat ik wilde en hier weinig uitdaging te vinden was voor mij. Met een propedeuse op zak ben ik het daarop volgende jaar Communicatie & Multimedia Design gaan studeren in Leeuwarden; een studie waar ik vooral door de vrije opzet wel helemaal mijn plek gevonden had. Tijdens deze brede studie ben ik mij gaan richten op web design en ontwikkeling, concepting en illustraties.

Jouw nieuwe werkplek?

Plannen gewijzigd

Na mijn afstuderen was het de bedoeling om er een paar maanden tussenuit te gaan en te gaan reizen. Om mij heen zag ik dat mijn oud-studiegenoten niet altijd makkelijk aan een goede baan kwamen. Ik wilde graag bij een informeel en klein bedrijf aan de slag als illustrator of (web) designer en dacht dat ik door mijn eisen niet snel een geschikte werkplek zou kunnen vinden. Het plan was om tijdens het zoeken van een baan door (Noord-)Europa te reizen, maar hier is uiteindelijk niets van terecht gekomen.

Een paar weken nadat ik mijn studie afgerond had, kwam ik Dolphiq tegen. Ondanks dat ze alleen een vacature online hadden staan voor een ervaren PHP ontwikkelaar, besloot ik een open sollicitatie te sturen als ontwerper en na een gezellig gesprek had ik plots een baan. Een week later kon ik al beginnen.

Verschuiving van expertise

Ik kwam bij Dolphiq binnen als ontwerper en front-end developer. Doordat ik ervaring had met zowel het ontwerpen als het ontwikkelen van websites, kon ik de ontwerpen goed aansluiten op wat technisch mogelijk was. Mijn dagen waren dan ook afwisselend, omdat ik de ene dag bezig kon zijn met het ontwerpen van een pagina en de volgende dag met het ontwikkelen ervan.

"Ik besloot een open sollicitatie te sturen en na een gezellig gesprek had ik plots een baan. Een week later kon ik al beginnen."

– Robert de Kruijf

Technische uitdagingen

Na verloop van tijd gingen wij als Dolphiq ons steeds meer richten op technische uitdagingen en maatwerk en mijn werkzaamheden zijn met deze verschuiving meeveranderd. Langzaam aan ben ik steeds minder gaan ontwerpen en ben ik mij meer gaan verdiepen in technische oplossingen. Tegenwoordig doe ik weinig grafisch werk meer en focus ik mij vooral back-end ontwikkeling.

Elke dag weer nieuwe uitdagingen

Waar ik mij eerst bezig hield met meerdere kleine projecten, werk ik nu aan steeds grotere projecten. Zo ben ik onder andere verantwoordelijk voor een register waar jeugdprofessionals zich kunnen aanmelden en hun scholing en activiteiten kunnen invoeren om hun professionele ontwikkeling bij te houden. Dit systeem is volledig aangepast op de wensen van de klant en daardoor zit er veel maatwerk in. Het leuke aan dit project vind ik de uitdaging om de complexe functionaliteiten op elkaar af te stemmen en het tegelijkertijd zo overzichtelijk en toegankelijk mogelijk te houden voor de gebruikers van het systeem.

Ook hebben we recentelijk een app (voor zowel iOS als Android) uitgebracht voor dit project, zodat de professionals overal hun gegevens eenvoudig bij kunnen werken. Het was een uitdaging om de nieuwe app en de bestaande website zo op elkaar af te stemmen dat toekomstige aanpassingen goed in beide systemen doorgevoerd kunnen worden. Ook moet de app up-to-date blijven met de laatste wijzigingen, zonder dat de gebruiker bij elke kleine wijziging een nieuwe versie van de app hoeft te downloaden.

Robert (links) legt zijn collega uit hoe hij een probleem heeft opgelost

Blijven leren

Door het grote aantal uitdagende projecten heb ik in de vier jaar die ik bij Dolphiq werkzaam ben veel kunnen leren. Binnen het team proberen we onze kennis zo veel mogelijk te delen, zodat we elkaar naar een hoger niveau kunnen tillen. We zijn altijd bereid om elkaar te helpen op het moment dat er iemand vastzit in een project.

Ook houden we eens in zoveel tijd een Hackathon. Hierbij komt het hele ontwikkelteam aan het eind van de middag bij elkaar voor een technisch vraagstuk. Na een korte uitleg van het vraagstuk, duikt het team individueel op het probleem om tot een passende oplossing te komen. Aan het eind van de avond komen we weer bij elkaar om deze oplossingen te bespreken. Deze bijeenkomsten vind ik altijd erg interessant. Doordat iedereen het vraagstuk op een andere manier benadert en tot een andere oplossing komt (in een relatief korte tijd), krijg je inzicht in allerlei nieuwe technieken en methodes. Zo blijf je leren!

Goed nieuws! We zoeken collega's! Wil je meer weten? Gebruik het contactformulier of de chat-functie!

Voorbeelden uit de praktijk

Bekijk hier een aantal projecten waar Robert aan gewerkt heeft bij Dolphiq

Vragen naar aanleiding van dit blog?

Neem contact met ons op, we bijten niet...
Loading page...