Craft vs Wordpress

Wordpress en Craft CMS zijn systemen waarmee je de content van je website kunt beheren. Toch zijn beide systemen totaal verschillend... We vergelijken Craft CMS en Wordpress en hebben een duidelijke voorkeur!

Craft en Wordpress... Het begin...

Om een vergelijking te maken tussen Craft en Wordpress, is het goed om een korte historie van beide systemen te kennen. Waar Wordpress in 2003 is begonnen om blogs te kunnen publiceren, is Craft in 2013 ontwikkeld als volledig Content Management Systeem (CMS). Bij Wordpress zijn er in de loop der tijd steeds meer functionaliteiten bij gekomen waardoor het een compleet CMS geworden. Craft is gelanceerd als CMS en is vanaf het begin bedoeld om content mee te beheren. De afgelopen jaren heeft Craft CMS snel aan populariteit gewonnen!

"Craft biedt je de mogelijkheid om volledig op maat te ontwikkelen, waar een Wordpress website vrij standaard is in vormgeving en functionaliteit."

– Lucas Weijers, developer @ DQ

Voor- en nadelen van Wordpress

Wordpress is erg populair (ongeveer een kwart van de websites draait op Wordpress) en dat is natuurlijk niet voor niets. Je kunt er gratis mee starten en het systeem werkt prima voor standaard websites. De grootste voordelen zijn dat je er vrij eenvoudig mee kunt beginnen en dat er allerlei plugins beschikbaar zijn waarmee je jouw website kunt uitbreiden. 

Voordelen van Wordpress

 • Wordpress is in eerste instantie gratis;
 • Er zijn verschillende templates en thema's om je website mee samen te stellen;
 • Er is een groot aanbod van plugins om functionaliteiten toe te voegen aan je website.

Nadelen van Wordpress

 • Veel Wordpress websites lijken op elkaar doordat men van dezelfde templates gebruik maakt;
 • Veiligheid is een aandachtspunt bij Wordpress websites. Het systeem en haar plugins vereisen regelmatig (veiligheids-)updates om je website te beschermen tegen hackers;
 • Wordpress is voor developers niet prettig om mee te werken wanneer het op maatwerk aankomt.

En Craft CMS...?

Craft CMS wordt (nog) niet zo vaak gebruikt als Wordpress. Toch zijn de meeste mensen die werken met dit CMS overwegend positief. Gebruikers prijzen Craft vooral om zijn gebruiksvriendelijkheid. 

Voordelen van Craft CMS

 • Craft CMS is erg gebruiksvriendelijk. Je kunt als eindgebruiker eenvoudig zelf je pagina's op de gewenste manier opbouwen en met de live-preview functie direct zien wat het resultaat is;
 • Het systeem staat bekend om zijn flexibiliteit. Developers werken graag met het systeem, dat uitermate geschikt is voor maatwerk oplossingen;
 • Ontwikkelen met Craft CMS levert je een website op met 'schone' code en een goede page speed.

Nadelen van Craft CMS

 • Om een website te ontwikkelen met Craft CMS heb je óf zelf programmeerkennis nodig, óf een technische partner die ervaring heeft met Craft;
 • Je hebt een licentie nodig om te werken met Craft. Het vergt dus een (geringe) investering.

"Craft CMS is niet alleen prettig voor developers, maar ook voor de eindgebruiker. Onze klanten dus!"

– Allard Rothengatter, Dolphiq

Conclusie: Craft CMS vs. Wordpress

Nu de belangrijkste eigenschappen van Wordpress en Craft CMS zijn besproken, kunnen we de balans opmaken. Beide systemen hebben hun eigen voordelen, waardoor ze in verschillende situaties de beste oplossing zijn. Wordpress is erg toegankelijk en een goed systeem voor standaard websites. Echter, wanneer bestaande plugins niet voldoen en je wilt afwijken van de standaard templates, dan loop je tegen de beperkingen van Wordpress aan. Voor een oplossing op maat, die bijvoorbeeld gesynchroniseerd moet worden met een CRM-systeem, kun je je webapplicatie beter op Craft bouwen.

And the winner is...

Als internetbureau dat zich heeft gespecialiseerd in het leveren van maatwerk oplossingen, gaat onze sterke voorkeur uit naar Craft CMS. Ondanks dat het een relatief jong CMS is, kenmerkt het zich door betrouwbaarheid, flexibiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Craft CMS is uitermate geschikt voor het ontwikkelen van een professionele webapplicatie met verschillende functionaliteiten. En misschien nog wel veel belangrijker: het systeem is niet alleen prettig om mee te werken voor developers, maar ook voor de eindgebruiker (onze klant dus)!

Ontwikkelen met Craft CMS?

Zoals je tijdens het lezen van dit blog misschien wel duidelijk is geworden, zijn wij erg enthousiast over Craft CMS. Waar een Wordpress website vrij standaard is in vormgeving en functionaliteiten, biedt Craft je de mogelijkheid om een webapplicatie volledig op maat te ontwikkelen en aan alle wensen van de klant te voldoen. Inmiddels hebben we flink wat ervaring met Craft CMS (we hebben zelfs onze eigen website omgezet naar Craft!), en zijn we alleen maar meer overtuigd geraakt van dit CMS. Dus, zoek je een technische partner die ervaren is het ontwikkelen met Craft CMS, dan zijn we je graag van dienst!

Meer informatie?

Wil je meer weten over het over Craft of zoek je een technisch partner die ervaring heeft met dit systeem? Neem contact met ons op!
Loading page...